Aflevering 11: Annie M.G. Schmidt-lezing Marjolijn Hof

Klik om te luisteren!

In samenwerking met het Kinderboekenmuseum in Den Haag en IBBY Nederland brengt De Grote Vriendelijke Podcast je de 20ste Annie M.G. Schmidtlezing: ‘Een noodzakelijk kwaad?’ van Marjolijn Hof. De lezing is een begrip in de wereld van het kinderboek. Al sinds 2000 geeft een bekende jeugdauteur jaarlijks zijn of haar visie op de staat van de jeugdliteratuur. En zoals kinderboekrecensenten Bas Maliepaard (Trouw) en Jaap Friso (JaapLeest.nl) in hun inleiding vertellen: die verhalen bieden vaak stof tot nadenken en krijgen soms een staartje.

Verwijzingen in deze aflevering
Bas en Jaap noemen de memorabele lezing van Edward van de Vendel (2006), die uitmondde in de Slash-reeks (Querido), het geruchtmakende betoog van Sjoerd Kuyper (2009) en de lezing van Rindert Kromhout (2017), die leidde tot het aanbieden van een petitie aan de Tweede Kamer over kunst- en cultuuronderwijs. Het interview van Mirjam Noorduijn met Marjolijn Hof uit NRC Handelsblad is hier terug te lezen. In haar lezing noemt Hof een artikel over docent Matijs Lips uit dezelfde krant. Dat is hier alleen voor abonnees terug te lezen. Maar Lips was onlangs ook te gast in de talkshow M van Margriet van der Linden en dat fragment is hier wel vrij toegankelijk. Hof verwijst ook naar een interview met E.B. White in The Paris Review in 1969. Dat stuk is hier (deels) terug te vinden. Op deze website zijn de uitspraken terug te vinden die Marjolijn Hof citeert. In haar hele lezing speelt het boek ‘De Ark van mensen, dieren & dingen’ (Querido, 1964) een grote rol, een bloemlezing samengesteld door Annie M.G. Schmidt en ge├»llustreerd door Jenny Dalenoord.

Marjolijn Hof
Voordat Marjolijn Hof zich fulltime aan het schrijven wijdde, werkte ze bijna twintig jaar als jeugdbibliothecaris. In 1999 debuteerde ze met ‘De bloem van de buurt’ (Jongbloed 7+). Na diverse prenten- en peuterboeken verscheen in 2006 haar eerste jeugdroman, ‘Een kleine kans’ (Querido 10+), die bekroond werd met de Gouden Griffel, de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs en de Prijs van de Jonge Lezer, en onder de titel ‘Patatje Oorlog’ werd verfilmd. In 2014 kreeg ze de Woutertje Pieterse Prijs voor ‘De regels van drie’. In 2018 verscheen haar recentste boek, ‘Lepelsnijder’ (Querido 10+), dat we bespraken in de vierde aflevering van de GVP. Foto’s lezing: Eveline van Egdom.

bas-jaap-anniemg.jpg