Aflevering 71: Annie M.G. Schmidt-lezing Marit Törnqvist

Klik om te luisteren!

In samenwerking met het Kinderboekenmuseum en IBBY Nederland brengt De Grote Vriendelijke Podcast je de Annie M.G. Schmidt-lezing 2022. Kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl, Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant) en Bas Maliepaard (Trouw) leiden Marit Törnqvist kort in, waarna je kunt luisteren naar haar lezing ‘Waar ligt de grens?’

De lezing
Terwijl de hekken rond Europa hoger en hoger worden, wordt er binnen die hekken gesproken over het belang van diversiteit en inclusie. Iedereen verdient dezelfde kansen en moet zich gerepresenteerd zien. Wat betekent dit voor schrijvers en illustratoren van kinderboeken? Törnqvist verkent in een uiterst persoonlijk verhaal de nieuwe grenzen waar de kinderboekenmaker tegenaan loopt. Hoe moeten zij omgaan met een wereld waar mensen banger en banger voor elkaar worden en zich bovendien steeds bewuster worden van ongelijkheid en verschillende kansen? Wat kunnen makers van kinderboeken doen met de verborgen verhalen die schuilgaan achter de mensen die we ontmoeten? Wiens verhaal mogen ze vertellen? In wie mogen ze zich inleven? Waar ligt de grens van hun verbeelding?

Op de website van Marit Törnqvist lees je meer over haar reizen en de projecten waarover ze vertelt in de lezing, zoals ‘Een boek voor jou’ (cover hiernaast) en Read with me.

Beluister hier ook onze aflevering met Marit Törnqvist over haar prentenboek ‘Schildpad en ik’ (Querido 5+).

 

Meer lezingen

Beluister ook de andere lezingen op ons kanaal:

De Annie M.G. Schmidt-lezing van Marjolijn Hof
De ALMA-lezing van Bart Moeyaert
De Albert Verwey-lezing van Bibi Dumon Tak

Foto Marit Törnqvist: Eveline van Egdom