Aflevering 119: Annie M.G. Schmidt-lezing Astrid Sy

Klik om te luisteren!
0:00

Historicus, tv-presentator en kinderboekenschrijver Astrid Sy sprak op 15 mei 2024 de jaarlijkse Annie M.G. Schmidt-lezing uit in het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum in Den Haag. Sy ontleende de titel van haar lezing aan een uitspraak van Pippi Langkous, ‘Peperneut, ik wil nimmer worden greut’, en zet uiteen hoe we kunnen verlangen naar verandering en ons er tegelijkertijd tegen verzetten. Ze vertelt over haar nostalgische gevoelens bij de kinderboeken die ze in haar jeugd las, haar fascinatie voor geschiedenis, over de eeuwige jeugd van Pippi en Peter Pan, maar ook over hoe veel boeken van vroeger gedateerd zijn geraakt en nu niet meer kunnen. Hoe kunnen we koesteren wat ons dierbaar is en tegelijkertijd meegaan met de tijd? “Schrijven voor kinderen, is schrijven voor de verandering”, zegt Sy.

Kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) stelden Astrid Sy al aan de luisteraars voor in een kort gesprek met haar in De Grote Vriendelijke Update van maart. Sy schreef drie boeken: ‘De brieven van Mia’ (Rose Stories 10+), ‘Duiker Doris en het verdwenen vuurtorenlicht’ (Rose Stories 4+) en ‘Noem geen namen’ (Luitingh-Sijthoff 15+). In het najaar van 2024 verschijnt haar nieuwe boek ‘De glazenwasser van het Rijksmuseum’ (Luitingh-Sijthoff 10+).

De tekst van de lezing is binnenkort terug te vinden op de website van IBBY Nederland, die het evenement organiseert samen met het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum, Stichting Lezen en het Nederlands Letterenfonds.

Meer lezingen

Beluister ook de andere lezingen op ons kanaal:

De Annie M.G. Schmidt-lezing van Marjolijn Hof
De Annie M.G. Schmidt-lezing van Marit Törnqvist
– De Annie M.G. Schmidt-lezing van Jean-Claude van Rijckeghem
De ALMA-lezing van Bart Moeyaert
De Albert Verwey-lezing van Bibi Dumon Tak

Foto Astrid Sy: Eveline van Egdom