Aflevering 98: Simon van der Geest (m.m.v. Leonoor Koster en Martijn van der Linden)

Klik om te luisteren!
0:00

De 98ste aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast komt vanuit een afgeladen Theater De Liefde in Haarlem. Kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) spreken in een sprankelende show met tweevoudig Gouden Griffelwinnaar Simon van der Geest over zijn nieuwe avonturenboek ‘Hart van staal’ (Querido 10+). Het boek verschijnt tegelijkertijd als verrijkt audioboek bij Storytel. Een van de voorlezers van het boek, actrice Leonoor Koster (foto), leest live op het podium fragmenten uit het boek voor. Ook klinkt er muziek uit het boek en komt illustrator Martijn van der Linden kort aan het woord over zijn cover en tekeningen bij ‘Hart van staal’.

In het boek ontdekken Ravi en Zina dat hun ouders, zonder dat ze het wisten, zijn omgeruild voor levensechte robots. In het gesprek met Simon van der Geest gaat het over de impact van robotisering, het schetsen van een benauwende, futuristische samenleving, over de ‘wiskunde van verhalen’, lieve machines en kokoscola.

Verwijzingen in deze aflevering

Muziek
De liedjes uit ‘Hart van staal’ zijn te beluisteren op Spotify en in het verrijkte audioboek op Storytel. De liedjes zijn gecomponeerd en geproduceerd door Tessa Rose Jackson en Darius Timmers.

Dertigers
Actrice Leonoor Koster, die het luisterboek van ‘Hart van staal’ deels heeft ingesproken, speelt de rol van Lot in de tv-serie ‘Dertigers’. Het vierde en laatste seizoen begint maandag 3 juli om 22:00u bij BNNVARA op NPO 3.

Onze man bij de Taliban
Simon, Bas en Jaap praten over deze aflevering uit de documentaireserie ‘Onze man bij de Taliban’ van Thomas Erdbrink.

Shervin Hajipour
Simon refereert aan de Iraanse protestzanger Shervin Hajipour. Hier lees je meer over hem en kun je zijn lied ‘Baraye’ beluisteren.

Robotboeken
We noemen in de podcast dat Tonke Dragt de eerste Nederlandstalige jeugdboekenschrijfster is die uitgebreid over robotica schreef. Dat deed ze in ‘De robot van de rommelmarkt’, ‘Torenhoog & Mijlenbreed’ en ‘Ogen van tijgers’ (alle Leopold 14+). Over deze boeken spraken we met haar in aflevering 23 deel 1 en deel 2.

Verder raken de volgende robotboeken van de laatste jaren aan het thema van ‘Hart van staal’: ‘Duizend en ik’ van Yorick Goldewijk (Ploegsma 12+), ‘Mijn broer en ik’ (Querido 9+) van Abdelkader Benali, ‘Toen mijn broer een robot werd’ van Emiel de Wild (Leopold 9+) en ‘De nieuwe jongen’ van David Almond (Querido 10+, vertaling: Annelies Jorna).